från ord till jord

om mat, klimat och längtan

Från ord till jord

Välkommen till min blogg Från ord till jord – om mat, klimat och längtan. Jag som skriver här heter Anna, jag bor i Bagarmossen, Stockholm.

Klimatförändringarna skrämmer skiten ur mig. Hela världen måste ställa om, nu genast eller helst igår. Men inget händer, i alla fall inte i den utsträckning som det behöver hända. Det gör mig helt galen.

Jag vill vara en del av lösningen på klimatkrisen här och nu. Men jag vill också vara en del av lösningen i framtiden. Därför skaffar jag mig kunskaper och färdigheter som behövs i ett framtida samhälle med mer knappa resurser. Kalla det prepping. Eller ännu hellre, omställning

I min omställning finns många delar. Mat är en viktig del. Liksom att leva mer i samklang med mig själv och min omgivning.  Jag längtar intensivt efter att bli jordad, att landa i mig själv, i ett sammanhang och på en plats. Min kropp skriker efter jorden, att bruka den, att leva nära den, att få skit under naglar. Och jag vill leva på ett sätt som inte skadar, utan allra helst berikar, planeten jorden.

Jag rör mig inte hela tiden framåt, ibland går det några steg bakåt eller åt sidan. Men jag har hela tiden med kompassnålen inställd på mitt mottolustfyllt och meningsfullt.

Mat är verkligen lustfyllt för mig. Det gör mig glad att laga god, färgglad, väldoftande och hälsosam mat till mig och min familj. När jag lagar mat befinner jag mig i nuet, i bästa fall i en känsla av flow. Att laga mat från grunden ger mig en känsla av stolthet och tillfredsställelse. Allra helst om jag har odlat grönsakerna själv.

Min blogg handlar om klimatsmart mat, här och nu, men också i framtiden. Recepten är vegetariska eller helt växtbaserade, helst i säsong och med närproducerade råvaror. Jag använder gärna gamla kulturgrödor och sådant som bidrar till den biologiska mångfalden. Jag strävar efter att laga mat från grunden och att slänga så lite mat som möjligt. Ibland utforskar jag också framtidens närproducerade mat – alltså sådant som skulle kunna odlas här i Sverige när klimatet blir varmare. 

Och vet ni, jag är trött på att snacka. Därför heter min blogg ”Från ord till jord”. Här får ni följa min resa från ord till handling – eller jord om en så vill. Resans mål är okänt. Kanske är det en plats inom mig? Eller en fysisk plats, någonstans i världen?

Välkommen att följa med på min resa!

%d bloggare gillar detta: