Äntligen har jag bakat knäckebröd! Detta brödbak inleddes redan för två år sedan då jag efterlyste en kruskavel i den lokala köp- och säljgruppen på Facebook. En snäll kvinna skänkte mig en kavel och levererade den dessutom personligen från Hökarängen. Så gulligt! Sedan dess har jag haft fullt sjå med småbarn och inte orkat baka knäcke. Men nu var det alltså dags, dessutom tillsammans med snart treåringen (puh!). Förra, och första, gången jag gjorde knäckebröd var för cirka tjugo år sedan. Då blev det så hårt att mormor höll på att paja löständerna. Ni förstår, dags för revansch!

Dessa knäckebröd blev inte stenhårda. De blev supergoda och perfekt krispiga. Utseendet blev helt okej, jag tänker att det är sådant som man får till så småningom. Utbakningen blev lite krånglig på grund av att det var alldeles för lite mjöl i receptet som jag utgick ifrån. Nu har jag lagt till en hel del mjöl i receptet, jag hoppas att det ska funka bättre nästa gång!

Ingredienser

5 dl vatten
1/2 dl surdeg
150 grovmalet rågmjöl
200 g finmalet rågmjöl
300 g fullkornsdinkelmjöl
1 tsk salt, gärna havssalt
Eventuell smaksättning, exempelvis flingsalt, timjan eller rosmarin
Finmalet rågmjöl till utbakning

Så gör du

Dag 1
Blanda ned surdegen i ljummet vatten. Tillsätt salt och delar av mjölet. Vispa. Tillsätt resten av mjölet och blanda till en jämn deg. Den ska vara ganska fast, lägg till mer mjöl om det inte blir det med mängderna i receptet.

Låt degen stå med lock, eller bakduk med en plastpåse över, i rumstemperatur i en timme. Vik försiktigt degen och låt stå i ytterligare 2×60 min, vik varje timme. Ställ in hela bunken med lock i kylen/svalen över natten.

Dag 2
När degen har synliga luftbubblor på ytan är den färdigjäst. Det kan ta olika lång tid beroende på årstid och surdegens dagsform. Dela upp degen i lagom stora delar, jag delade den i fem delar.

Kavla ut på ett bakplåtspapper. Använd finmalt rågmjöl vid utbakningen. Försök att kavla tunt och jämntjockt så att hela knäckebrödet blir klart samtidigt i ugnen. När knäckebröden är utkavlade, strö över kryddor/flingsalt om du vill ha smaksättning. Kavla sedan med en kruskavel för att få mönster.

Grädda i 250°C i cirka sju minuter, tills knäcket har fått fin färg. Jag körde först med varmluft med något lägre värme men upptäckte att vanlig ugnsvärme funkade bättre.

När alla knäckebröden är klara, torka dem på eftervärme i ugnen. Knäckebröden ska vara helt torra när de är klara.