Frukostdags! Jag jagar goda mjölksyrabakterier i alla dess former, speciellt nu i december när immunförsvaret ofta är lite på svaj. Därför passade jag på att göra kefir på den mjölk som blev över efter julhelgens bak.

Kefirgryn är en ansamling av mjölksyrabakterier och jäst i symbios, som ser ut som gryn. Jag har gryn till mjölkkefir. Det finns även vattenkefir för den som vill undvika mjölk.

Så gör du

Lägg kefirgrynen i en behållare av plast eller glas. Häll på mjölk så att det täcker. Ju mer kefirgryn, desto mer mjölk kan du ha. Det funkar bäst och blir godast med ohomogeniserad mjölk, typ gammaldags mjölk, säger min granne som jag fick grynen. Jag har dock testat med vanlig ekologisk mellanmjölk och det gick bra det med.

Täck behållaren med en handduk. Låt stå i rumstemperatur i 24-48 timmar, beroende på hur syrlig du vill ha kefiren. Testa dig fram!

När mjölken har tjockat till sig, sila av kefiren från grynen. Använd en rostfri sil, det är viktigt. Annars reagerar kefiren med metallen.

Jag gillar lite tjockare kefir och brukar därför hälla bort den klara vattenliknande vätskan – vasslen – som bildas. Den häller jag sen på min bokashi. Därefter pressar jag ur kefiren från grynen. Då blir den tjock som köpeyoghurt. Om den får stå i kylen över natten blir den ännu krämigare.

Ät kefiren som den är eller blanda i smoothies eller när du bakar. Har också sett att folk använder det i glass och för att starta surdegar. Endast fantasin sätter gränser. Googla, vet ja!

Hur får en tag på kefirgryn?

Grynen finns till salu på nätet. Men jag tycker att en ska skänka eller byta till sig mot annat. Grynen förökar sig så du står nästan alltid med ett överflöd. Jag fick mina av en granne. Har du ingen granne du kan få av? Hör av dig till mig så kan vi kanske få till ett byte.

Behöver jag ett kefirhotell om jag vill pausa?

Jag tycker att kefir är helt okej gott. Tyvärr håller resten av familjen inte med. Eftersom grynen måste ”matas” kontinuerligt för att inte dö så kan det bli lite mycket kefir i livet. Då kan du pausa genom att lägga in grynen i frysen. När du vill köra igång igen tar du fram dem, tinar i rumstemperatur och häller på mjölk. Det kan ta lite längre tid än vanligt innan du får kefir men det kommer, håll ut!

Kefirgryn
Kefiren silas bort från grynen