Odlare som odlar zucchini eller squash blir ofta rikligt belönade. Så rikligt att det kan vara svårt att veta vad man ska göra med alla grönsaker. Samma sak gäller med mangold. Därför bjuder jag på ett smarrigt pastarecept med massor av grönsaker som står i landet just nu eller är i säsong i butiken.

Ingredienser

1 zucchini/squash
1 paprika
100 g knipplök
2 nektariner
2 citroner
50 g pumpakärnor
70 g mangold eller babyspenat
150 g fetaost
1 vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Rapsolja
Valfri pasta

Så gör du

Sätt ugnen på 225°C.

Skär zucchinin/squashen i centimeterbreda skivor. Tärna paprikan. Halvera knipplöken på längden.

Ta fram en bunke. Gör en marinad av 3 msk rapsolja, 1 pressad vitlökslyfta, 1 tsk spiskummin, 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Häll ned grönsakerna och blanda runt i marinaden.

Halvera en citron och klyfta två nektariner.

Ta fram en ugnsplåt. Lägg de marinerade grönsakerna på plåten tillsammans med nektarinen och citronen (med snittsidan uppåt).

Rosta högt upp i ugnen i cirka 10-15 minuter.

Under tiden, koka pastan.

Nu är det dags att göra en kryddblandning. Riv skalet från en citron. Halvera citronen och pressa en halva (den andra halvan slänger du med fördel in på ugnsplåten).

Ta fram en liten bunke. Blanda citronskalet med citronsaften, 3/4 dl rapsolja, 1 tsk spiskummin, 1 tsk salt, samt lite cayenne- och svartpeppar.

Öppna ugnen och strö på pumpakärnorna på ugnsplåten. Rosta i ugnen cirka 10 minuter till. Ta ut när grönsaker och pumpakärnor fått fin färg.

Blanda pastan med kryddblandningen och mangold/babyspenat. Om det är stora mangoldblad så måste du strimla den först.

Servera med grönsakerna på ugnsplåten. Toppa med smulad fetaost.