Falafel på gråärt, det bästa av Sverige och Mellanöstern! Detta recept tar lite tid och kräver nog lite övning för att det ska bli riktigt bra. Jag var ambitiös och gjorde egen tahinisås och bröd till. Det är kanske överkurs. Det tyckte i alla fall min familj som hann bli rejält otåliga innan maten stod på bordet. Men oj, vad gott det blev!

Gråärt är en gammal traditionell ärtsort som varit bortglömd ett tag, men som nu åter blivit populär som en ersättning till mer exotiska proteinkällor som sojabönor eller kikärtor. Nordisk råvara skriver att gråärten har varit den viktigaste basfödan för oss nordbor, tillsammans med spannmål och rovor. ”Den har närt oss i svåra tider och bidragit till vår starka folkhälsa”. Det fina i kråksången är att du kan odla den själv, till skillnad från kikärtor som inte trivs i vårt kalla klimat.

Även om du inte odlar själv så finns det det flera poänger med att äta gråärt och andra baljväxter och linser som odlas i Sverige. Transporterna från jord till bord blir kortare och vi stärker den inhemska matberedskapen. Gamla kultursorter är dessutom ofta härdigare och mer motståndskraftiga mot angrepp än nya, mer högavkastande, sorter.

Gråärter kan du som sagt odla själv, köpa på nätet eller hos välsorterade butiker. Jag köpte mina på fantastiska Hushållet i Bagarmossen. Grundreceptet på falafeln kommer från Zeinas Kitchen. Jag valde att göra en egen kryddblandning istället för att köpa färdig, kolla på Zeinas hemsida för tips om vilka blandningar som går att köpa färdiga.

PS. Innan du börjar, se till att ha en bra matberedare, blender eller köttkvarn nära till hands. Min stavmixer räckte inte hela vägen. Jag var tvungen att låna grannens matberedare (min egen körde jag skiten ur vid ett annat storkok).

Ingredienser

500 g torkade gråärter
1 msk bikarbonat
1 stor lök
3 dl bladpersilja
4 vitlöksklyftor
1,5 tsk salt
Ev sesamfrön till panering

Kryddor
1/4 dl färdig falafelkrydda eller blanda själv enligt nedan
2 tsk spiskummin
1 tsk korianderpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk sju kryddor-blandning, recept hittar du här

Vid fritering
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
Olja med neutral smak till fritering, jag använde jordnötsolja

Tahinisås
0,5 dl tahini (sesampasta)
1,5 dl turkisk yoghurt
0,5 pressad citron
0,5 tsk salt
Bladpersilja
Ev en vitlöksklyfta

Så gör du

Dag 1
Blötlägg gråärterna i en stor bunke med mycket vatten över natten eller i minst 10 timmar. Om du ska göra eget bröd enligt mitt recept så sätter du den degen nu.

Dag 2

Skölj av gråärterna. Mixa eller mal dem till en jämn massa i cirka 5-7 minuter. Mixa i omgångar så att du inte pajar mixern som jag gjorde…

Hacka lök, vitlök och persilja, blanda i tillsammans med kryddorna och bikarbonatet. Mixa någon minut till. Låt vila i kylen i en halvtimme.

Under tiden, passa på att förbereda tillbehören. Exempelvis tahinisåsen. Blanda tahini, citron, salt och ev vitlök väl. Rör ihop med yoghurten. Ställ att vila i kylen.

Fortsätt sedan med falaflarna. Blanda i bikarbonat och bakpulver. Låt vila i en kvart.

Forma falafelbollar med våta händer eller med sked/falafelverktyg.

Värm oljan till cirka 160°C i en kastrull med tjock botten eller en fritös. Kolla temperaturen med en ugnstermometer eller dylikt. Ha gärna grytlocket nära till hands om oljan skulle fatta eld (jag har dock aldrig varit med om det, inte heller min gamla kökslärare Hasse som sa att rädslan för brand vid fritering är överdriven).

Lägg i bollarna en och en med ett lämpligt verktyg, exempelvis en hålslev. Fritera till gyllenbrun färg. Ta upp bollarna med hålslev när de är färdiga och lägg att svalna på ett hushållspapper.

Servera falaflarna med bröd, sås och och goda tillbehör i säsong!