Blott Sverige svenska krusbär har, diktade Carl Jonas Love Almqvist. Han var på landsflykt och hade väl hemlängtan. Jag förstår honom. För jisses vad gott det är med krusbär!

De flesta använder nog krusbär till kräm, kaka eller marmelad. Testa något nytt och gör fruktläder! Med krusbär får fruktlädret en härligt syrlig smak och lite knastrig konsistens av kärnorna. Lite som barnens favoriter, sura remmar. Det funkar att göra med andra bär eller nypon också, testa dig fram.

Mig finner ingen,
ingen jag finner.
Alm, hägg och hassel blomstra för vind
skriver Almqvist i samma dikt. Du kan läsa hela dikten här

Ingredienser

4 dl puré på frukt eller bär räcker till en plåt
Ev sötning, socker, saft, honung eller dylikt

Så gör du

Värm ugnen till ca 50 grader.

Rensa frukt eller bär, mixa till en puré. Söta efter behag och med den sötning du vill. Jag sötade med koncentrerad syrénsaft som jag hade sedan tidigare i frysen. Jag har också testat att göra med jordgubbssaft. Testa dig fram!

Bred ut purén tunt på ett bakplåtspapper. Lägg gärna ett bakplåtspapper över och kavla på, så får du en jämn och tunn yta. Ta i så fall av det övre bakplåtspappret när du ställer in plåten i ugnen.

Ställ in plåten i ugnen och låt ugnsluckan stå lite på glänt så att fukten släpps ut.

Låt stå 5-8 timmar, gärna över natten. Det är klart när fruktpurén inte längre är kladdig.

Fruktlädret kan ätas som det är eller täckas med lite strösocker. Klipp lädret i remsor när det fortfarande sitter fast på bakplåtspappret. Sedan är det bara att dra av pappret och rulla ihop!