Jag älskar surdegsbröd. Men jag har inte tid eller ork att stå och knåda, vika och dra. Detta är ett danskt rågbröd som är enkelt och inte kräver särskilt mycket omsorg. Du sätter degen på kvällen och bakar ut det dagen därpå. Idag, sista dagen på semestern, var jag till och med utvilad nog att baka tillsammans med tvååringen. Alltså, plättlätt!

För att kunna göra detta recept behöver du en surdegsstart på rågmjöl och 2-3 bakformar. Det är också bra med en hushållsvåg och en ugnstermometer. Jag använder en hushållsassistent men du kan naturligtvis knåda själv.

Använd ekologiskt mjöl för bästa resultat. Det innehåller fler jästsporer vilket underlättar jäsningen.

DAG 1

5 dl ljummet vatten (cirka 35 grader)
300 g grovt rågmjöl
3-4 msk rågsurdeg (som du har sedan innan eller en surdegsstart enligt recept på länken ovan)

Blanda ingredienserna väl och låt stå i rumstemperatur över natten. Täck med bakduk och gärna en plastpåse över (den håller kvar fukten i brödet).

För att få en bra temperatur på vattnet så kan du koka upp cirka en deciliter vatten och späda med fyra deciliter kallt vatten.

Beroende på temperatur ute och inne så kan jäsningen ta olika lång tid. Ibland tar det 12 timmar eller mer. När jäsningen är klar ska degen se ut lite som chokladmousse.

DAG 2

1 l ljummet vatten
800 g grovt rågmjöl
250 g fullkornsdinkelmjöl (funkar med grahamsmjöl också)
35 g havssalt
125 g solrosfrön
125 g pumpafrön
75 g hela linfrön

Blanda ingredienserna med degen från dag 1. Spara disk genom att hälla direkt i bunken och nollställ vågen mellan varje ny ingrediens.

Rör om väl, gärna med en hushållsassistent, i tio minuter. Det funkar också att röra/knåda för hand.

Fyll 2-3 bakformar med degen (beroende på formarnas storlek). Formarna ska vara fyllda till två tredjedelar.

Jäs i 3-4 timmar på en varm plats. Täck med en bakduk och gärna en plastpåse över. Även detta steg kan ta längre tid beroende på temperatur inne och ute. Bröden ska ha ett gäng synliga luftbubblor på ovansidan innan de är redo för ugnen.

Värm upp ugnen till 250 grader. Ställ en plåt nederst i ugnen.

När ugnen är varm, ställ in bröden i mitten av ugnen. Häll samtidigt ett glas med vatten på den varma plåten längst ned i ugnen. Stäng ugnsluckan kvickt! Vattenångan ger en härligt krispig yta på brödet. Sänk sedan temperaturen till 175 grader.

Grädda bröden i cirka 50-60 minuter. Bröden är klara när de har en innertemperatur på 98 grader. Hur lång tid det tar kan variera från ugn till ugn. Om du inte har en termometer så kör på 55 minuter, det brukar vara lagom.

Knacka ur bröden ur formarna och förvara gärna inlindat i en handduk. Brödet håller sig saftigt länge, vi brukar äta upp två limpor på en vecka. Om du inte är lika glupsk som min familj så går det finfint att frysa in.