Ribollita är en mycket god kålsoppa från Toscana. Dessutom är den ett fiffigt sätt att använda bröd som hunnit bli för torrt. Soppan innehåller svartkål som är en av mina favoritgrönsaker. Jag har precis sått ett gäng av sorten Nero di Toscana. Framåt höstkanten blir det ribollita på egen kål!

Receptet räcker till en rejäl laddning soppa. Ribollita betyder att rätten är kokt två gånger, traditionellt gjordes soppan på gårdagens grönsakssoppa. Och det är faktiskt ingen dum idé att koka upp soppan igen dagen därpå, smaken blir ännu mustigare då.

Jag åt soppan för första gången på ett kafé under en påskhelg i Mariefred. Jag tyckte att den var så god att jag bad kocken om receptet. I år blir det ingen påskutflykt på grund av covid-19. Då drömmer jag mig tillbaka till där fina helgen och lagar ribollita hemma istället.

Ingredienser

200 g svartkål
300 g savojkål
0,5 purjolök eller 1 gul lök
3 st morötter
3 st stjälkar selleri
4 potatisar
3 vitlöksklyftor
2 fp vita bönor (eller om du själv vill blötlägga bönor dagen innan)
2-3 msk tomatpuré
Ca 1,8 l vatten
2 msk grönsaksbuljong (eller 2 tärningar)
2 tsk torkad timjan
salt & peppar
olja

Till servering:
Brödskivor från gårdagen, helst surdegsbröd
Riven parmesan och/eller citron

Så gör du

Om du har lagt egna bönor i blöt över natten, börja med att koka dem så att de blir mjuka.

Hacka lök och vitlök. Skiva selleri och morot, tärna potatisen. Ansa och strimla kålen grovt. Skär bort grova stjälkar.

Ta fram en rejäl gryta, hetta upp oljan och stek vitlök, selleri och morot under omrörning i ca 4-5 min. Tillsätt tomatpuré och stek lite till.

Blanda ned kål, potatis, sköljda och avrunna bönor, timjan, vatten och buljong.

Koka upp soppan. Låt sedan soppan småkoka under lock i cirka en halvtimme, tills kålen mjuknar. Smaka av med salt och peppar.

Dags för brödet! Om du vill göra det på italienskt visa lägger du brödskivor i botten av en gryta och häller på soppan. Låt det stå och svälla en stund så att brödet blir genomdränkt. Eller gör som jag gjorde denna gång, lägg brödskivor i din egen tallrik vid servering.

Servera med parmesan och pressad citron.