Coronatider! Idag när jag skulle handla rågmjöl var det slut i butiken. Folk hade bunkrat rågmjöl, havregryn och tvål. Jag gillar tanken på att folk är hemma och bakar bröd och äter havregrynsgröt. Svåra tider, då går vi tillbaka till rötterna.

Jag blev hursomhelst räddad av det lokala bageriet Lilla Bagis som kunde tänka sig att sälja rågmjöl från Warbro kvarn till mig. Mjöl av finaste sort, kolla in dem!

Så, nu har alltså alla mina grannar några paket rågmjöl hemma. Därför tänkte jag att det är på sin plats att bjuda på receptet till mitt enklaste och godaste frukostbröd. Jag sätter degen på kvällen och bakar ut på morgon. Hur enkelt som helst. Nyttigt är det också, säkert hjälper det immunförsvaret på traven. Med eller utan öl är en smaksak. Alkholfritt öl duger gott. Smaken är barnvänlig hursomhelst.

Ingredienser

33 cl rumstempererat ljust öl eller vatten
1/2 tsk torrjäst
1 msk surdeg (om du vill – du kan strunta i det, jag har det för smakens skull)

100 g grovt rågmjöl
250 g vetemjöl special
25 g hela linfrön
1 1/2 tsk salt

Gör så här

Dag 1
Häll upp öl eller vatten i en bunke och rör ut jästen samt surdegen i den.

Häll i resten av mjölet, linfrön och salt. Om du vill göra det enkelt för dig, ställ bunken på en våg och nolla vågen mellan varje ingrediens som du häller i. Blanda ordentligt.

Täck bunken med en handduk, gärna med en plastpåse över. Låt stå i rumstemperatur över natten, 10-14 timmar.

Dag 2
Sätt ugnen på varmluft 225°C, något högre om du inte kör med varmluftsugn.

Pytsa ut degen i lagom stora portioner på ett bakplåtspapper, förslagsvis med hjälp av två skedar. Degen räcker till ungefär 8 frallor, beroende på hur stora du vill ha dem.

Grädda frallorna i mitten av ugnen i cirka 12 minuter. Låt svalna något. Sedan, frukostdags!