I mars är det inte många grönsaker som är i säsong. Det blir mycket potatis och morötter här hemma just nu. Raggmunkar är en potatisfavorit. När barnen skriker efter pannkakor blir det ofta raggmunkar istället. Här i en lite klimatvänligare variant med dinkel istället för vetemjöl och havredryck istället för komjölk.

Vill du lära dig mer om vilka grönsaker som är i säsong i Sverige under årets månader? Spana in denna fina bild från Råd&Rön.

Ingredienser

Raggmunkar
500 g fast potatis
300 g morötter
2 ägg
3 dl havredryck
1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk salt
Matfett till stekning

Sallad
400 g rödkål
100 g valnötter
Ett äpple
1 fp stora vita bönor (eller om du vill koka själv, det är förstås klimatsmartare)
1 msk olivolja
1/2 citron

Lingonkeso
250 g keso
1/2 dl rårörda lingon

Så gör du

Sätt ugnen på 100°C om du vill varmhålla raggmunkarna under tiden du steker.

Börja med raggmunkarna. Skala och grovriv potatis och morötter. Vispa ihop havredryck, ägg, dinkelmjöl och salt. Blanda ned de rivna rotsakerna.

Hetta upp valfritt matfett i en stekpanna. Jag kör med smör och gjutjärnspanna, då krävs det ganska mycket smör. Stek cirka 1 1/2 dl smet åt gången på medelhög värme. Stek tills de fått fin färg, det brukar ta några minuter. Se till att inte ta ett för tjockt lager, annars kan det vara svårt att vända dem. Använd gärna två stekpannor så går det fortare! Lägg de färdiga raggmunkarna i en ugnsform i ugnen allt eftersom de blir klara.

Under tiden gör du salladen. Strimla rödkålen, gärna med en osthyvel eller potatisskalare. Hacka eller krossa valnötterna, jag brukar krossa dem med en mortel innan jag tar ur dem ur påsen. Skiva ett äpple tunt och skär i mindre bitar. Skölj bönorna om du köpt färdigkokta. Blanda alltsammans med olivolja, pressad citron och en gnutta salt.

Nu till det bästa – lingonkeso! Blanda keso med lingonsylt i en skål.

Servera raggmunkarna med salladen och lingonkeson.