Jag brukar ärligt talat inte palla att göra egen pizzadeg. Mest för att jag ogärna bakar med mycket jäst och för att jag ofta har för dålig framförhållning. Men nu hittade jag ett busenkelt recept med lite jäst i, så då slog jag till. I present to you: klimatvänligt fredagsmys! Servera gärna med min färgglada pizzasallad.

Ingredienser

Pizzadeg (till 3 pizzor)
250 g siktat dinkelmjöl
250 g vetemjöl special
1 1/2 tsk salt
1 tsk torrjäst
3 1/4 dl varmt vatten (40-45 grader)
1 msk raps- eller olivolja

Topping
500 g svart- eller grönkål
3-4 gula lökar
3 vitlöksklyftor
125 g lagrad cheddarost
3 msk raps- eller olivolja
salt och peppar

Så gör du

2-3 timmar innan middagsdags
Börja med pizzadegen. Blanda mjölet med salt och torrjäst. Tillsätt vatten och olja och blanda till en grov deg. Vänd ut degen och knåda i 5-10 minuter, tills degen är slät. Tillsätt inte för mycket mjöl, degen ska vara ganska lös.

Häll lite olja i en bunke. Lägg i den knådade degen och vänd runt den i oljan. Lägg över handduk och en plastpåse. Låt stå varmt tills degen jäst till dubbel storlek. Det kan ta 1-2 timmar.

När degen är färdigjäst och luftig, vänd ut den ur bunken och slå på den med utsträckta fingrar tills den ”kollapsar” till sin ursprungliga storlek. Dela degen i tre delar. Det går bra att frysa degen om du inte vill använda allt just nu.

Dags att göra pizzan
Sätt ugnen på 250°C. Ställ in en plåt så att den hettas upp.

Kvarta löken och skiva den tunt, hacka vitlöken. Stek löken långsamt i olja i ungefär en kvart, tillsätt vitlöken efter halva tiden.

Strimla under tiden kålen i centimeterbreda strimlor. Rör ned dem i löken och stek i ytterligare fem minuter tills bladen sjunkit ihop. Rör om ofta. Krydda med salt och peppar. Riv osten.

Kavla ut pizzorna tunt, gärna direkt på varsitt bakplåtspapper. Toppa pizzorna med grönsakröran och osten. För försiktigt över bakplåtspappret på den varma plåten (skippa detta moment om det känns krångligt, det går bra med en sval plåt också). Ringla över lite olja och grädda i ugnen cirka 10-12 minuter.