Gammal potatis är verkligen inget vidare att äta. Man måste göra något med den för att det ska bli gott att äta dagen efter. Stekt potatis med ägg är en klassiker. Om man har lite mer tid är potatisbullar ett mumsigt alternativ. Dessa bullar gjorde jag på blandade rester som jag hade i kylen. Servera med rökt tofu och lingonsylt, till exempel. Eller varför inte tillsammans med rostad spets- och savojkål med hasselnötter och umamismör, fast skippa då lingonsylten.

Innan vi kommer till receptet så måste vi prata om en annan sak: lingonsylten på bilden. Det bästa för klimatet är såklart att göra egen lingonsylt. Men så välorganiserad är jag ju inte jämt, så jag köpte Änglamarks ekologiska sylt. När jag kom hem och tittade lite närmare på förpackningen så såg jag att det stod DK-ØKO på den, det vill säga producerad i Danmark. Konstigt tänkte jag, varför åka över sundet efter lingon? Finns det ens lingon i Danmark? Jag tittade på ingredienslistan och fann till min förvåning att lingonen var från Sverige och KINA(!).

Dessa lingon har alltså åkt hela vägen från Kina till Danmark, tillagats och sedan åkt till något centrallager för att därefter hamna på min Coop-butik i Bagarmossen. Det är banne mig helt sjukt. Detta är en perfekt illustration över dagens ohållbara globala ekonomi och att det inte nödvändigtvis är bättre med ekologiskt. Nästa gång ska jag titta noga efter svenska bär, helst ekologiska såklart.

Gah! Nu lugnar jag ner mig och bjuder på mitt restrecept:

Ingredienser

500 gram kokt skalad potatis, gärna av mjölig sort
2 ägg
En bit vällagrad ost
En bit purjolök
1 dl persilja
1/2 tsk salt
Peppar
Smör eller annat fett till stekning

Så gör du

Pressa potatisen i en potatispress eller mosa på annat vis. Riv osten och finhacka purjolöken. Hacka persiljan. Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Forma till bullar, det går lättare om händerna är lite blöta. Stek bullarna i smör eller annat matfett tills de fått fin färg. Jag steker i plättlagg för att få fint formade bullar.