Nu är det aroniatider! Aronia finns på många ställen. Jag plockar min aronia i en offentlig häck här i närheten. Aronia är fullt av vitaminer och antioxidanter. Smaken är lite kärv men mildras efter den första frostknäppen. Om frosten inte har kommit så går det lika bra att köra dem en vända i frysen, innan tillagning.

Granita är en slags italiens isglass eller enklare sorbet. Basen är någon typ av frukt eller bär och sockerlag. I just denna granita använde jag syrensaft som sockerlag eftersom jag hade det i frysen. Jag använde också röda vinbär, även det från frysen.

Granita går att använda som dessert eller som mellanrätt för att rensa smaklökarna. Denna granita har en lite vuxnare smak och passar nog bäst som mellanrätt efter en mastig måltid.

Ingredienser

Sockerlag på 100 g socker och 3 dl vatten
Jag använde koncentrerad syrensaft.

800 g frukt eller bär
Jag använde frostnupen a
ronia och röda vinbär.

Ev citron, honung och vinäger att smaka av med.

Så gör du

Börja med sockerlagen. Koka upp vattnet, sänk värmen och rör i sockret. Rör tills sockret löst sig. Låt svalna.

Mixa frukt och bär till en puré. Blanda med sockerlagen. Smaka ev av med citron, honung eller vinäger, eller någon annan smaksättning som du är sugen på.

Häll över i en vid behållare/bunke och stoppa in i frysen i 2-3 timmar.

När blandningen har stelnat är det dags att röra runt med en sked. Skrapa/rör igenom hela blandningen så att det blir till en slags ismix. Tänk slush! Du bestämmer själv hur finfördelad du vill att granitan ska vara.

In med granitan i frysen igen i en timme eller så innan servering. Stoppa gärna också in bägaren som du tänkt servera i för extra vacker presentation.

Rör runt en sista gång innan du serverar. Skopa upp. Njut!