Denna rätt är en klassiker hemma hos oss när vi inte orkar gå och handla. Basen är röda linser och någon form av tomatsås, det har vi alltid hemma. Därefter lägger jag till vad som finns på hyllorna för tillfället. Idag var jag ute och plockade svamp så då blev det lite extra lyxigt. Annars brukar jag ofta smula ned lite torkade svamp. 

Den rökiga smaken kommer från kryddan ”Smoked paprika” — alla vegetarianers genväg till en köttig känsla. Det är en barnvänlig sås eftersom den är mixad. Det gör också att man kan “gömma” lite vad som helst i såsen. Våra barn älskar den!

Ingredienser

1-2 lökar
2-3 vitlöksklyftor
1 dl röda linser (cirka)
1 förpackning krossade tomater
1/2 msk grönsaks- eller umamibuljong (alt. 1/2 tärning)
Olivolja eller smör
1 msk tomatpuré
Smoked paprika
Basilika
Oregano
Salt och peppar

Plus det du har hemma för dagen. Idag blev det:
En näve svamp
1 morot
En slatt crème fraiche
Parmesan till servering

Så gör du

Rensa och hacka svampen. Bryn i en traktörpanna eller gjutjärnsgryta till vätskan har kokat bort. Tillsätt därefter smör eller olja. 

Hacka lök och vitlök. Stek löken tills den är glansig. Tillsätt tomatpurén och bryn med löken.   

Under tiden, skölj linserna och grovriv moroten.

Häll i linser, krossad tomater, morot, ev andra ingredienser från ditt skafferi och buljongtärning i grytan. Späd med vatten till en lite tunnare konsistens, cirka 2 dl deciliter. Kanske får du späda mer, beroende på vad du har i grytan.

Låt koka i minst 15 minuter. Jag brukar koka i cirka 30-40 minuter, ju längre såsen kokar desto godare blir det. Späd med mer vatten efterhand om du vill ha en tunnare sås.

Under tiden som såsen kokar, koka upp pastan.

När linsröran har en lagom konsistens, ta av den från spisen. Krydda efter behag med oregano, smoked paprika, (färsk) basilika, salt och peppar. Mixa såsen slät med en stavmixer.

Här kan du stanna om någon matgäst är vegan/allergisk mot mjölkprodukter. Om inte så är fallet, släng i en slatt crème fraiche, och koka upp såsen igen under omrörning.

Servera såsen med pasta och riven parmesan. Smaklig spis!