Första juni och sommaren är officiellt här. Äntligen är många grönsaker i säsong! Detta är en matig sallad med många olika färger, former och smaker. Grönsakerna läggs ”lager-på-lager” så blir det en härlig blandning på tallriken och i munnen. Kryddningen varierar du efter tycke och smak, gärna olika kryddning för de olika lagren. Servera med ett gott bröd och en sås.

Ingredienser

Använd gärna de grönsaker du har hemma eller i landet. Jag hade cirka 200 gram av varje grönsak.

Vitkål
Morötter
Palsternacka
Potatis
Sötpotatis
Aubergine
Zucchini
Äpple
Vitlök
Cocktailtomater
Fetaost (ett paket)
Bladspenat
Mangold
Gräslök
Citron
Tamari
Olivolja
Vitvinsvinäger
Smoked paprika, timjan, basilika, oregano

Sås

Turkisk yoghurt
Mynta
Koriander
Rivet citronskal
Salt
Peppar

Så gör du

Sätt ugnen på 200°C. Förbered de olika lagren i salladen i den ordning som de behöver komma in i ugnen. Nedan har jag beskrivit den ordningen som jag gjorde. Det kan variera beroende på vilka grönsaker du väljer. När allt är färdigrostat, varva de olika lagren med gröna blad. Avsluta gärna med sparris, tomat och rostad hel vitlök.

Vitkål

Dela vitkålen i klyftor från roten. Pensla med olivolja och flytande honung. Sätt in i ugnen i cirka 45 minuter. Jag gillar när vitkålen blir lite bränd i kanterna. Om du inte gillar det så kan du baka den under folie.

Rotfrukter (morötter, palsternacka, potatis, sötpotatis)

Skrubba rotsakerna. Dela dem i matiga bitar, klyftor eller stänger. Gojsa runt med olivolja, flingsalt, lite oregano och en halv pressad citron. Rosta i ugnen tills de fått en fin färg, cirka 35 minuter.

Grönsaker och frukt (aubergine, zucchini, äpple)

Dela grönsaker och äpple i slantar eller klyftor. Gojsa runt med olivolja, tamari (eller annan sojasås), pressad citron, lite basilika, smoked paprika och salt. Sätt in i ugnen i cirka 20-25 minuter.

Tomater med fetatäcke

Använd en separat ugnsform. Lägg tomaterna i ugnsformen. Halvera en hel vitlök och lägg halvorna med den ”öppna” sida uppåt. Smula över fetaosten. Ringla över 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk timjan, lite flingsalt och peppar. Sätt in i ugnen i cirka 20-25 minuter. Om du har en varmluftsugn kan du sätta ugnsformen på ett galler ovanför plåten.

Om du vill ha klimatsmarta tomater (klart du vill): välj i första hand välja svenska, ekologiska och frilandsodlade tomater eller att odla själv. I andra hand, under mars till oktober, köpa ekologiska tomater från svenska växthus som använder förnybar energi. Under september till maj ska man helst välja frilandsodlade, ekologiska tomater från Spanien eller Italien.

Sparris

Använd en separat ugnsform. Bryt av den träiga delen av sparrisen, cirka 2 centimeter. Lägg sparrisen i ugnsformen. Pressa en vitlöksklyfta och blanda med 1 msk olivolja. Ringla över vitlöksoljan över sparrisen. Salta med flingsalt och pressa över lite citron. Sätt in i ugnen bredvid tomaterna i cirka 12 minuter.

Yoghurtsås

Mixa 2 dl turkisk yoghurt med en näve koriander och mynta. Smaka av med rivet citronskal, lite salt och peppar.