I denna gröna sköna måltid kom mina fynd av nässlor, ramslök och kajplök i skogsträdgården till sin rätta. Gott var det, men kanske lite enkelriktat? Nästa gång ska jag komplettera med några fräscha primörer för att balansera upp löksmaken i peston.

Nässelgnochi

Ingredienser

1 liter sköljda och avrunna, späda brännässlor
800 g skalad potatis (helst mjölig sort)
1 ägg
4-5 dl vetemjöl
Salt
Olja

Så gör du

Skala och koka potatisen mjuk i osaltat vatten, häll av och låt den svalna.

Skölj nässlorna och ta bort grova stjälkar. Stek nässlorna i lite olja tills de mjuknat. Salta och låt dem svalna utbredda på lite hushållspapper. Hacka dem sedan fint.

Pressa potatisen i potatispress eller tryck den genom en sil. Tillsätt nässlorna, ägget och smaka av med cirka 1 msk salt. Blanda i mjölet lite i taget och arbeta samman till en ganska fast deg. Mängden mjöl kan variera beroende på vilken sorts potatis du använder.

Koka upp rikligt saltat vatten i en stor kastrull. Rulla ut gnocchidegen till flera långa rullar och skär upp i mindre bitar. Forma bitarna till runda kulor. Det går enklast om du doppar dina händer i vatten eller mjöl inna. Lägg försiktigt i gnocchin i vattnet, koka i omgångar tills de flyter upp till ytan. Häll lite olja över den nykokta gnocchin och lägg i en gryta med lock så håller den sig varm utan att klibba ihop. Innan servering kan du steka gnocchin lite lätt för en fin yta.

Ramslökspesto

Ingredienser

2 dl ramslök
Ev. kajplök (att komplettera med om du inte har tillräckligt mycket ramslök)
100 g västerbottenost
1-2 dl rapsolja

Så gör du

Mixa ramslök, ev kajplök, västerbottenost och olja.

Smaka av med salt, peppar och saft från pressad citron.

Tack till Ramslök by Malena för inspiration.