Jag har så länge varit på väg någon annanstans. Men nu har jag bestämt mig. Jag ska gräva där jag står. Det finns så många härliga människor och möjligheter här i Bagarmossen. Jag behöver inte vänta på en flytt till landet för att fördjupa mina kunskaper om odling och självhushållning.

Så igår, på självaste påskdagen, tog jag mig i kragen och var med på en arbetsdag i Bagisodlarnas skogsträdgård. Min insats bestod av att berömma de feta maskarna i komposten och dra upp en del nässlor ur bäddarna. Stora tuvor, långa revor, med små späda nässlor. Jag fick några brännande kyssar på mina bara armar. Min belöning: denna underbara nässelsoppa.

Ingredienser

2 liter (cirka) nyplockade späda nässlor
1 liter vatten
1 msk smör
3 msk vetemjöl eller annan redning
2 grönsaksbuljontärningar
1 dl grädde
Salt

Så gör du

Rensa nässlorna noga, skölj bort jord och ta bort grova delar.

Koka upp en halv liter lättsaltat vatten. Lägg i nässlorna och koka i fem minuter. Därefter sila av nässlorna, spara nässelspadet. Finhacka nässlorna.

Fräs smöret och mjölet i en kastrull, späd med nässelspadet. Häll därefter på en halv liter vatten och buljontärningarna. Låt koka i några minuter tills vätskan har tjocknat något.

Häll i nässlorna och grädden. Koka ytterligare en liten stund. Smaka av med salt. Mixa med en mixerstav om du vill ha sopppan slätare.

Servera med kokta ägghalvor och gräslök om du har tillgång till det.

Bonusmaterial: maskarna!