Ibland orkar jag inte baka surdegsbröd. Jag vill att det ska gå snabbt och lätt, utan en massa olika steg. Samtidigt vill jag ha en fyllig smak och inte använda så mycket jäst. Då är långjäst bröd ett fint alternativ.
Detta bröd är superenkelt och supergott. Dessutom är det vackert att titta på – ett riktigt skrytbröd att ta med sig som gå-bort-present.
Ingredienser
700 g kallt vatten
1 tsk torrjäst (blå)
200 g grovt rågmjöl
400 g siktat dinkel
350 g vetemjöl special
2 tsk salt
neutral olja till grytan
Så gör du
Väg upp vatten i en bunke. Om du har en hushållsassistent använder du den bunken. Rör ut jästen. Häll i alla övriga ingredienser. Häll direkt i bunken och nollställ vågen emellan så sparar du disk.
Knåda degen i hushållassistent i fem minuter. Om du knådar för hand kör du dubbelt så länge.
Låt degen vila i rumstemperatur i 8-12 timmar. Lägg en bakhandduk över bunken, och dra gärna över en plastpåse också.
När degen jäst klart, sätt ugnen på cirka 225°C om du har en varmluftsugn, annars något högre. Ställ in en gryta på cirka 4 liter med ett lock som tål ugnsvärme, gärna en gjutjärnsgryta.
När ugnen är varm tar du ut grytan. Häll ett tunt lager med neutral olja i botten och på sidorna. Var försiktig, grytan är mycket varm! Skrapa ned degen i grytan. Sätt på locket och ställ in grytan i ugnen.
Grädda brödet i en halvtimme med lock. Ta sedan av locket och grädda i ytterligare en halvtimme. Jag brukar sänka värmen något när jag tar av locket. Alla ugnen är olika, testa dig fram!
Brödet är klart när det har en innertemperatur på cirka 96-98°C. Om du inte har en ugnstermometer så funkar det bra ändå. En timmes gräddning brukar vara lagom.
Stjälp ut brödet på ett ugnsgaller. Låt svalna innan du skär i brödet.
Inspiration till receptet kommer från boken ”Långjäst och lättbakat” av Maria Blohm.
Kan en använda bivaxdukar istället för plast för jäsningen?
GillaGilla
Såklart! Det handlar mest om att inte fukten i brödet ska komma ut. Det funkar även att bara köra med handduk.
GillaGilla