Dessa goda blinier innehåller mindre jäst än vanligt då de får jäsa länge i svalen. Eftersom de endast innehåller bovetemjöl så är de glutenfria. Servera dem gärna med morotscaviar, gräddfil och hackad rödlök.

Blinier

Ingredienser

Jäst, bit stor som en ärta
1 dl kallt vatten
2 dl mjölk
2 dl gräddfil
1 tsk salt
3,75 dl bovetemjöl
2 ägg
50 g smör
smör till stekning

Så gör du

Dag 1

Blanda ihop smeten på kvällen innan du vill äta dina blinier.

Rör ut jästen i det kalla vattnet, häll i mjölken och rör ut bovetemjölet tills du har en klumpfri smet. Tillsätt därefter gräddfil och salt. Separera ägggulorna från äggvitan, häll i gulorna i smeten och lägg undan vitan i kylen tills dagen därpå. Vänta med smöret tills dag 2. Ställ smeten på ett svalt ställe, i svalen eller i kylen.

Dag 2

Ta fram smeten en stund innan du ska steka. Nu har förhoppningsvis smeten jäst upp och fått fina bubblor på ytan. Smält smöret och vänd ned i smeten. Vispa äggvitorna tills du får ett hårt skum. Var noga med att använda ren bunke och visp i detta moment, annars funkar det inte. Vänd ned äggvitan i smeten. Vänd försiktig runt smeten så att allt blandas, vispa inte.

Stek blinierna i smör, gärna i ett plättlagg.

Morotscaviar

Ingredienser

400 g morot
1 citron
2 dl vatten
1 tsk socker
1 tsk salt
200 g färskost

Så gör du

Hacka moroten fint eller kör den i en mixer. Pressa citronen i en kastrull, häll på vatten och koka upp. Tillsätt salt och socker och den hackade moroten. Koka i cirka 2 minuter. Häll sedan av vätskan och låt moroten rinna av i en sil eller silduk. Låt svalna. Blanda ner färskosten när morötterna är kalla. Krydda med salt och peppar och eventuellt en skvätt extra citron. Servera till blinierna!