Klimatförändringarna skrämmer skiten ur mig. Hela världen måste ställa om, nu genast eller helst igår. Men inget händer, i alla fall inte i den utsträckning som det behöver hända. Det gör mig helt galen.

Jag vill vara en del av lösningen på klimatkrisen här och nu. Men jag vill också vara en del av lösningen i framtiden. Därför skaffar jag mig kunskaper och färdigheter som behövs i ett framtida samhälle med mer knappa resurser. Kalla det prepping. Eller ännu hellre, omställning

I min omställning finns många delar. Mat är en viktig del. Liksom att leva mer i samklang med mig själv och min omgivning. Jag rör mig inte hela tiden framåt, ibland går det några steg bakåt eller åt sidan. Men jag har hela tiden med kompassnålen inställd på mitt mottolustfyllt och meningsfullt.

Mat är verkligen lustfyllt för mig. Det gör mig glad att laga god, färgglad, väldoftande och hälsosam mat till mig och min familj. När jag lagar mat befinner jag mig i nuet, i bästa fall i en känsla av flow. Att laga mat från grunden ger mig en känsla av stolthet och tillfredsställelse. Allra helst om jag har odlat grönsakerna själv.

Min blogg handlar om klimatsmart mat, här och nu men också i framtiden (meningsfullt, check). Recepten är vegetariska eller helt växtbaserat, helst i säsong och med närproducerade råvaror. Jag strävar efter att laga mat från grunden och att slänga så lite mat som möjligt. Ibland utforskar jag också framtidens närproducerade mat – alltså sådant som skulle kunna odlas här i Sverige när klimatet blir varmare.