Denna glutenfria pizza med botten av polenta är riktigt smarrig och billig. Toppa den med gårdagens rester eller vad du nu har i kylen. Boosta immunförsvaret med en färgglad pizzasallad med äpplen och rödkål istället för pizzerians vitkål.

Polentapizza

Börja med att sätta ugnen på 250 grader, något lägre om du har varmluftsugn.

Pizzabotten (en plåt)
250 g polenta
1 l vatten
2 msk rapsolja

Koka upp vatten, rör ned polentan. Koka under omrörning på svag värme i några minuter, tills polentan har sugit upp vattnet. Bred ut polentan på en plåt med bakplåtspapper.

Det ska vara ett ganska tunt lager med polenta, cirka ½ centimeter. För att få ett jämnt lager, lägg ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla eller pressa ut med händerna. Låt polentan stå och svälla i en halvtimme. Under tiden kan du förbereda toppingen och pizzasalladen.

Tomatsås
400 g krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
½ msk buljongpulver eller en halv buljongtärning
Basilika och oregano
Salt och peppar

Hacka lök och vitlök. Stek en stund så att löken blir mjuk och glansig, Häll på tomatkross, buljongpulver och kryddor. Låt såsen koka ihop långsamt, ju längre den kokar desto godare blir den. Smaka av med salt och peppar.

Topping
Använd det du har hemma. Just denna dag hade jag ganska lyxiga ingredienser i kylen. På min pizza blev det: champinjoner, paprika, färsk tomat, rökt lök, långlagrad ost. 

Bred ut tomatsåsen på pizzorna. Lägg därefter på ost (en vän tipsade mig om att pizzabagarna gör så) och sedan övrig topping. Om du vill ha en vegansk variant kan du ersätta osten med rökt tofu.

Gräddning
Grädda pizzan i 8-10 minuter på 250 grader. Avsluta gärna med någon minut i ugnens grilläge för att få till ett riktigt krispigt ostlager. Låt gärna pizzan stå och svalna en stund efter att du har tagit ut den, pizzabottnen håller ihop bättre när du skär den då.

Färgglad pizzasallad med äpple och rödkål

För fyra personer behöver du:
500 g rödkål
1 äpple
1 tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
½ pressad citron (kan uteslutas om du inte gillar syrlig sallad)
½ dl olivolja
½ tsk svartpeppar
1 msk torkad oregano

Strimla rödkålen så fint du kan. Skär äpplet i mindre bitar. Blanda rödkål, salt, vinäger, citron, olja och krydor. Massera in vätskan i kålen så att den blir mjuk. Blanda sist i äpplet. Låt stå i minst en halvtimme innan servering.