När jag började baka surdegsbröd så fattade jag inte riktigt skillnaden mellan en surdeg och en surdegsstart. Jag ger mig ut på lite tunn is när jag ska försöka förklara, för jag är verkligen ingen surdegsexpert. Men ungefär såhär:

För att kunna göra surdegsbröd måste du ha en surdegstart. Det är den som ersätter jästen i ett surdegsbröd. Om du inte redan har så kan du tigga en klutt av en granne. Eller göra en själv. Den använder du sedan som bas för dina framtida surdegsbröd.

Jag har en surdegsstart som är gjord på rågmjöl. Jag använde Saltå Kvarns recept för att starta den. Surdeg på rågmjöl är, såvitt jag förstår, enklast att lyckas med för nybörjaren.

Detta steg i surdegsbaket är lite jobbigt. Men när du väl har en surdeg så lever den i princip för evigt. Förvara den i kylen och mata den med 1-2 msk rågmjöl och 1/2 dl vatten typ en gång i veckan.

Du kan också göra en surdegsstart på vetemjöl eller dinkel. Den använder du för lite ljusare bröd. Och så finns det bröd bakat på vildjäst. Men så långt har jag ännu inte kommit i mitt surdegsnörderi.